KULTURA I TRADICIJA NAS POVEZUJU
16.06.2011

Pod motom „Naš Niš, naš Ponos“, početkom maja meseca, u Nišu je održana manifestacija „Prvi URANAČKI FESTIVAL 2011“. Po ideji Mede Bajramoviča i Bobana Mikića, Afirmativno edukativni centar Roma, RNVO Ponos, Niš, osmislio je kulturno-umetnički program koji je okupio preko 320 učesnika iz 8 ustanova i organizacija. Pod pokroviteljstvom gradskih opština Palilula i Medijana i prijatelja manifestacije, kompanija Coca Cola & Heinneken Srbija, nastupile su umetničke grupe iz osnovnih škola „Kralj Petar I“, „Vuk Karadžić“, „Vojislav Ilić-Mlađi“ u Humu, U.G.R. Pravde Vile, Niš; Niška patrijaršija; kulturno-umetnička društva „KUD HUM“ i KUD ANIP iz Velikog Gradišta; Romski KUD Crvena Zvezda; Orkestar niže muzičke škole Niš, Plesni klub Step, Break Dance group ROM 018. Program je nastavljen Uranačkom žurkom u Cafeu Brod.

Manifestaciju je otvorio Iva Barčić, klarinetista, zvucima romske himne Đelem, Đelem nakon čega je skup pozdravila izvršna direktorica RNVO Ponos, Adrijana Ametovic. „Iskreno se nadam, da smo Vaše poverenje opravdali. Želim da se iskreno zahvalim predstavnicima opština Medijana i Palilula, bez čije finansiske podrške „Ponos“ ne bi uspeo da realizuje svoj san. Više godina je ideja o organizovanju „Uranačkog festivala“ bila samo slovo na papiru. Uložili smo, dosta truda i nesebičnog rada da vidite program koji smo vam pripremili- naglasila je Andrijana Ametović. Zatim je foklorno društvo iz udruženja građana Roma Crvena Zvezda, prezentovalo  običaje, kulturu i tradiciju niških Roma. Oni su nišlijama, posetiocima „Prvog URANAČKOG FESTIVALA“. prezentovali sebe i svoju narodnu kulturu kroz splet igra pod nazivom Romani Rat–Romska noć (Igre prezentuju običaj i kulturu Roma za vreme Đurđevdanskog uranka). Ostala kullturno-umetnička društva takođe su prezentovala običaje i tradiciju svojih naroda, a zatim su izvedene 2 predstave sa motivima Đurđevdana. Učenici Muzičke škole u Nišu, sa orkestrom koji broji 35 mališana, izveli su akademsku svirku pod nazivom Đurđevdankse igre kraj Nišave. Plesni klub Step je izveo koreografiju za ovu priliku. Numere na kojima su pleasali i izvodili igru, jasno su pokazale kako se sv Đurđevdan slavi širom sveta, svaki narod na svoj način. Ovogodišnji prvi „Uranački festival” zatvorila je „Roma dance grupa 018”, Hip Hop numerama koje su izveli u veoma inovantnom stilu, želeći da prikažu snagu i volju Roma za integracijom u većinski narod.

Gost Uranačkog festivala bilo je KUD ANIP iz Velikog Gradišta. Uz prelep foklorni program obogaćen spletom igara iz Srbije ovo društvo je nišlijama kao znak  zahvalnosti poklonilo pesmu „Oj Nišu grade moj”, koju je izvela volonterka njihovog društva Marina Joknić.

Drago mi je da sam večeras sa Vama-rekao je na otvaranju festivala Milan Đurđević, predsednik Skupštine Gradske opštine Palilula. Znam da je svaki početak težak ali je Gradska opština Palilula ovom prilikom odlučila da bude sa vama, kao jedan od pokrovitelja manifestacije. Ocenili smo da je to jedam od naših doprinosa osnaživanju romske zajednice, unapređenju odnosa između većinskog naroda i etničkih grupa, naročito Roma. Nadam se da ćemo sa organizacijom “Ponos” nastaviti saranju na novim projektima. Novica Simić, načelnik Uprave gradske opštine Medijana je izmđu ostalog istakao da će opština Medijana uvek podrži manifestacije ovog tipa. Zadovoljstvo je što smo doprineli da ovaj program ostvari svoju punu afirmaciju i okupi veliki broj pesetilaca- rekao je Simić.

Predstavnik niške Eparhije, otac Zoran, u svom obraćanju je rekao: ”Drage sestre i braco, dame i gospodo, velika mi je radost i čast da mogu u ime njegove svetosti, Partijarha sprske crkve gospodina Irineja i u ime sveštenstva naše eparhije  prisustvujem „Uranačkom festivalu”. Prioritet u životu mora biti vera, vera u bolje sutra i mogucnost da nam bog podari blagodet. Za nas je ovo jedan veliki korak. Romi su naše komšije, naši prijatelji i braća ali se do sada nikada nisu promovisali na ovaj način. Moramo priznati da smo pred Bogom svi jednaki i da je potrebno da jednako pomažemo jedni drugima. Bez sloge, braćo i sestre, mi ćemo izgubiti sve bitke pa čak i one nezapočete. Na kraju želim da Vam kažem da je crkva uvek spremna za ovakve i slične akcije koje promovišu kulturu jedne zemlje a naročito tamo gde je u prvom planu iskazan mir i poštovanje svih naroda podrži. Blagosloveni bili.” 

Boban Mikić, član Veća Gradske opštine Palilula, dao je svoju ocenu  programa manifestacije. „Neizmerno sam srećan što je danas pred niškom publikom, zajedničkim snagama romske i omladine iz večinskog stanovništva prezentovana snaga i volja zajedničkog su života- istakao je većnik Boban Mikić. Kroz ovaj program moglo se jasno videti da smo uložili dosta vremena, napora i rada na ovom poduhvatu. Posebno bih se zahvalio  profesorima i deci koja su izvela program u trajanju od 2,5 sata. Nimalo nije bilo lako pripremiti i realizovati ovakvu manifestaciju. Sada, kada je sve iza nas, kada vidim osmeh na licu organizatora i čujem gromke aplauze publike radujem se i osećam jos veću želju da naredne godine našim građanima priredimo novi spektakl povodom Uranka. Smatram da smo opravdali naziv manifestacije „Naš Niš, naš Ponos”. Ponosan sam što sam jedan od aktera ove priče.

U završnoj reći, na kraju „Prvog URANAČKOG FESTIVALA 2011“, Meda Bajramovic, menadžer RNVO Ponos i idejni tvorac Festivala je rekao: „Poštovani prijatelji, hvala na svemu, hvala na nesebičnom doprinosu. Deca su danas pokazala da mogu sve. Pokazala su da je naša budućnost u sigurnim rukama niške omladine. Ideja o Festivalu je do sada bila samo na papiru. Ostvarili su je hrabri ljudi, poput Bobana Mikića i drugih članova „Ponosa“, uz finansijsku podršku opština Palilula i Medijana. Svima se zahvaljujem na uloženom trudu. Ovogodišnja izrazito velika posećenost manifestacije obavezuje nas da u 2012 „Uranački festival“ održimo na otvorenom prostoru, u nekom od naših parkova.